facebook youtube

Putnik na oblaku

Ono što vidimo zavisi uglavnom od onoga što tražimo… U istom polju poljoprivrednik će primetiti useve, geolog fosile, botaničar cveće, umetnik boje, sportista prostor za igru. Iako izgleda kao da svi posmatramo iste stvari, mi ne vidimo pojedinačno isto, pa ni ono što bi trebalo da vidimo. Saša Stojanović već duže od dvadeset godina istražuje svetove različitih viđenja jednih istih, mnogima neprimetnih stvari. Decenijama on skuplja ljubav, iskrenost, traga za dušom u onoj istoj meri koliko traga za oblacima, suncem, pejzažima “ispunjenim nežnošću jutra koje tone u svoju tišinu”. Svoju vrednu kolekciju koju je skupio, isto kao i lična saznanja, pretače u umetnost – slike, priče, performanse, samo njemu poznatom autentičnom tehnikom, utiskuje ih u umetnički prostor svoje i posmatračeve svesti. Na taj način, stvara jedinstvene otiske svoje duše, odraze umetnikovog postojanja na ovom svetu, i poput fosila skamenjenih u krečnjačkoj steni, čuva zauvek ove uspomene na neke male, ali svima vrlo bitne stvari u životu.
Proizvode jedinstvene tehnike “utiskivanja” umetnikovih “nostalgičnih putovanja po oblaku” u našu svest nazvao je jednostavno – slikama i ilustracijama. Njima pridružuje i kratke priče i performanse. U njima prepoznaje ne samo naročite scene iz svoje mašte, događaje iz života, već i univerzalne primere ljudskosti, lirike, malih životnih stvari koje nas čine humanijim, iskrenijim, detinje i neposredno jednostavnim.
Sašina umetnost je nevina poput tek nedavno rođenog jagnjeta koje verujućim očima upija lepotu ovog sveta. Ona je i niz otisaka davnih umetnikovih života, onih nesvesnih ali naslućenih u izmaglici davnog sećanja, susreta sa njima i emocija koje nose. U njoj naziremo, a ponekad vidimo veoma jasno i bistro poput obzorja posle kiše, svetove, davno nastale i davno nestale, ali i one prisutne i danas, koji ugnežđeni unutar našeg živog tkiva, čekaju na pravi trenutak da izlete poput čarobno obojenog leptira, ispolje se u svoj lepoti, veličini, snazi i radosti. U Sašinoj umetnosti vidimo bogatu i sveprisutnu istoriju, ali i nedavne događaje iz života koji su ostavili trag na krhkoj strukturi autora, ovekovečeni na slikarskom platnu, hartiji, ili zabeleženi okom foto aparata. Svaki umetnikov zapis je jedinstveno svedočenje o jednom duhovnom događaju, neponovljivim u prostoru i vremenu, svaki govori svojim jezikom, neku svoju autentičnu priču. Na nama je samo da uronimo u nju i da slušamo nečujni govor umetnikovih dela…
Sašin umetnički jezik je jedinstven kontinuirani proces metafora, a istorija njegove semantike je aspekt istorije kulture. Taj jezik je istovremeno živo biće i muzej fosila ili otisaka drugih živih bića, događaja, scena iz života, sećanja, sentimentalnih trenutaka, pretočen na slikarsko platno. Kao takvi, Sašini radovi predstavljaju mikromuzeje autorovog bitisanja, deo ogromne istorije života na Zemlji, pa prema tome i autentične i neposredne zapise mnogih civilizacija koje su se na njoj dogodile, a koji su nekako, nekim čudom, zalutali u autorovu svest.
Da li ste ikada uronili u ogromnost prostora i vremena razmišljajući o njihovim otiscima koji nas danas okružuju na svakom koraku? Sašini artefakti vam otvaraju vrata da na njihovim moćnim krilima poletite nad bezdanom prošlosti kao kada vas ruka magičara drži u vazduhu. Posmatrajući ih, imate osećaj kako prodirete, od šava do šava, od sloja do stratuma i otkrivate pod Sašinim platnima stenovitu unutrašnjost autora, upotpunjenu gradovima, ljudima i njihovim situacijama, životnim događajima, putevima i stazama kroz koje je autor prolazio, ili tek namerava da prođe.

Poput ingenioznog naučnika, Saša se igra nepreglednim slojevima ljudskog društva, zemaljske istorije, istražuje mikro i makrosvetove sopstvene svesti i okamenjuje ih, ovekovečuje na svojim platnima.
Posmatrajući ih, naš um shvata da ovi jedinstveni artefakti pripadaju našoj realnosti, današnjoj stvarnosti, u istoj meri koliko i prepotopnim civilizacijama, a pomoću ovih malih zrnaca u mozaiku autorove svesti mi dobijamo sposobnost da dosegnemo ne samo pogledom već i umom do milijardi godina i milijardi naroda koji su čak zaboravili uspomenu na čoveka, pa i neuništivu božansku tradiciju, a čiji pepeo i drugi fizički ostaci svetlucaju obasjani suncem na površini Sašinih slika. Da li je Saša samo umetnik? Ili je filozof? Možda pesnik? On je sve to. Štaviše, on je stvaralac novih svetova, galaksija, sazvežđa, koje rekonstruiše iz nekadašnjih, nestalih kosmosa, nezamislivih prostranstava beskrajnog univerzuma, sadržanih u jednom nanometru prostora i trenutku kratkom milijarditom delu sekunde, ovekovečenom u malom, golom oku nevidljivom zrnu peska zakačenog za usku, jedva primetnu napuklinu gumenog đona stare, izlizane umetnikove patike, prenetog nekim čudom na slikarsko platno.


10.7.2020.