facebook youtube

Simbolika malih stvari

Andrej Tišma

Za mladog beogradskog slikara i performera Sašu Stojanovića u umetnosti na prvom mestu stoje srce, duša i iskrenost. Njegov slikarski pristup karakterišu gotovo dečja naivnost i čistota, žive boje i posvećenost malim stvarima. Stripovskom jasnoćom iscrtava scene iz svakodnevnog života, sa ljudskim i životinjskim figurama. Linija igra isto tako važnu, ako ne i važniju, ulogu kao kolorit, i ona je snažna, decidna, sugestivna i senzibilna. Baš kao i teme njegovih radova, izloženih u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, koje ispod površinske bezazlenosti i jednostavnosti kriju duboka osećanja i simboliku. Sami naslovi slika jasno govore o snažnoj duhovnoj borbi koju autor vodi u ovom nesavršenom svetu za bolje međuljudske odnose, pravdu, ljubav, nenasilje i toleranciju. Sva ova složena i teška pitanja Stojanović smešta u likovni vokabular blizak svojoj generaciji stasaloj na animiranom filmu, stripu i grafitu, pokazujući pritom visok stepen tehničke veštine, maštovitosti i zrelosti.
Među brojnim performansima koje je izveo, Stojanović je jedan posvetio novosadskoj avangardnoj umetnici Bogdanki Poznanović (1930). Naime 2002. je uradio rimejk njene akcije ”Srce – objekat” iz 1970. kada je džinovsko crveno srce proneto ulicama Novog Sada, od dunavskog keja do galerije Tribine mladih i okačeno na plafon. Ovu akciju, koja je javnost podsetila na važnost srca, osećanja i ljubavi u svakodnevnom životu, Stojanović je ponovio u Beogradu trideset dve godine kasnije, pronevši srce – objekat centrom grada. Foto – dokumentacija Stojanovićeve akcije prikazana je uz izložbu slika, pokazujući još jednu dimenziju njegovog umetničkog angažmana. Ovim je na lep i poetičan način zatvoren krug srca – objekta, i saradnje dve generacije umetnika, upravo u galeriji gde je akcija počela 1970.
Saša Stojanović je rođen 1968. i diplomirani je slikar. Izlagao je do sada više puta, i izvodio svoje performanse u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Čačku, Leskovcu, Despotovcu i Prištini. Takođe je sarađivao sa ”Porodicom bistrih potoka” i radio dizajn omota albuma i plakata za novosadsku rok grupu ”Obojeni program”. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije.

U Novom Sadu, 12. oktobra 2004.