facebook youtube

Saša Stojanović (1968.) je vizuelni umetnik, performer i aktivista. Svoj rad zasniva na afirmaciji ljubavi i komunikacije, kao i kritičkog i autorefleksnog odnosa prema životu, društvenoj stvarnosti i institucijama.
Iz druženja i bliskosti sa Bogdankom Poznanović i Miroslavom Mandićem, primio radost stvaranja, rafiniranost i hrabrost. Značajan deo njegovog stvaralaštva čine performansi realizovani tokom devedesetih i početkom dvehiljaditih godina koji su bili deo konteksta angažovane alternative. Ti radovi su kritikovali vrednosti koje je promovisao dominantni režim. Praksa Saše Stojanovića, nakon dvehiljaditih, usmerena je protiv potrošačkog društva i neoliberalnog kapitalističkog društva koje pokreću ekonomski interesi manjine i koje proizvodi siromaštvo, seksizam, marginalizacije, institucionalizovano nasilje i subordinacije svih vrsta.
Deo aktivnosti Saše Stojanovića je i serija predavanja pod nazivom “Nebesko pecivo sluša ploče i razgovara sa ljudima”, na kojima se sluša rok muzika manje poznatih izvođača iz perioda 1966 – 1969. Autor je plakata i omota za album “Sva sreća general voli decu” grupe Obojeni program. Likovno je opremio knjige: TRI ČVORA NA TREPAVICI Ljubivoja Ršumovića (2007.) i OTVORENO PISMO Radomana Kanjevca (2001.). Diplomirao slikarstvo 1997. Član je ULUS-a. Sa IP CLIO 2016. realizuje projekat Gral biblioteka čuda, gde svojim likovnim predlozima progovara slobodnim duhom protiveći se banalnosti dekorativnih potrošačkih trendova u dizajniranju knjiga.

 


KONTAKT

nebeskopecivo@gmail.com  

Tel: 062 1286 206